Maträtterna som var trendiga på 80-talet

I vår artikel om mat kommer vi att fokusera på mat som blev populär i de svenska köken under 80-talet. Många av dessa rätter är sedan länge glömda, medan andra lever vidare i samma – eller en något omgjord form. Vi hoppas att du blir sugen på en riktig 80-talsrätt efter att ha läst denna artikel.

Förrätter

Under 1980-talet fanns en förkärlek för att servera förrätter, eller smårätter, i olika sorters naturliga skålar. Några exempel på det här är att servera räkor, dill och guacamole i avokadoskal, eller en skaldjursröra som serverades i vackra snäckskal. Faktum är att avokado blev omtyckt av allmänheten under just 80-talet i Sverige.

De allra flesta förrätter innehöll räkor på 80-talet, och särskilt räkcocktailen blev en stor succé hemma i stugorna. Den serverades förstås i ett riktigt cocktailglas. Till förrätten så serverades det gärna drinkar ur en stor skål, en så kallad bål. Ju roligare färger på drycken och dekorationerna i bålen desto bättre.

guacamole in avocado shells

Varmrätter

1980-talet har gett oss många varmrätter och en av dessa är den ugnsbakade falukorven. En varmrätt som kan passa bra till helgen är fläskfilé. På 80-talet började hushållen att tillaga inbakad fläskfilé genom att rulla in den i smördeg. En fyllning av lök, dijonsenap, timjan och svamp användes också.

Att laga mat i en lergryta i ugnen var också ett vanligt inslag i de svenska köken under 80-talet. Det var vanligt att göra kyckling i lergryta, eller en fiskgryta. Currygrytan “Fläskfilé indiana” med banan och ananas smakar mycket 80-tal, liksom varma mackor, ostfondue, kreolsk gryta med räkor och kassler med ananas.

Efterrätter

Vill du bjuda på en efterrätt som smakar äkta 80-tal finns det ganska många klassiker att bjuda på. Servera gärna en mjuk och len chokladmousse i ett glas med en klick grädde och bär, eller lägg upp en banana split innehållandes en delad banan, tre olika sorters glass, grädde, jordgubbssylt, ananas och chokladsås.

banana split

En annan omtyckt efterrätt var inlagda päronhalvor på burk. Till dessa kunde du äta inlagda cocktailbär, eller täcka päronhalvorna med After Eight och låta chokladen smälta i ugnen. Marängsviss var också en efterrätt som tillhörde 80-talet. Blanda banan, glass, chokladsås, grädde och maränger och toppa gärna med brinnande tomtebloss för den ultimata festkänslan.

Nya tider i det svenska köket

Den generella förändringen som skedde i det svenska köket under 80-talet handlade mycket om snabb mat. Förutom att självaste snabbmatsrestaurangerna började dyka upp i var och varannan stad så skulle också vardagsmaten vara enkel och snabbt tillagad. Färdigmat fanns nu också att köpa i kyl- och frysdiskarna eftersom micron blivit en vanlig vitvara i köket. Det har även blivit ett stort skifte mot E-handeln, 1980 fanns det inte på någon karta att man idag till exempel skulle kunna skräddarsy och beställa hem en tårta från internet. Men titta exempelvis på dintarta.se, foodora.se eller ubereats.se hur de har skapat en bättre tillgänglighet för alla i Sverige så man nu bara kan beställa hem det som man känner att man behöver ha. Om du klickar här så kommer du till dintarta.se där du kan beställa hem en tårta med en bild på dig själv. Det är skillnad mot hur man stod med kokböcker på 1980-talet och bakade sina egna tårtor vare sig man ville eller inte.