Så var det på 80-talet

Tidsandan präglades av företeelser som yuppie, värsting och finansvalp. Vi blev medvetna om miljöfrågor. De murriga färgerna försvann från både mode och heminredning. Mikrovågsugnen var den stora nyheten i köket och videokameran blev årets julklapp 1989. Palmemordet sände skyhöga chockvågor.

Mode, videofilm och en ny värld

Hippiestilen var död. Nu skulle kläder vara i pastell- och neonfärger. Axelvaddar och hockeyfrillan hade sin storhetstid, likaså knytblus respektive smal skinnslips och hängslen. Videobandspelare i VHS-format gjorde sitt intåg i hemmen. Videobutiker där du kunde hyra film fanns snart överallt.

Världen omformades och i slutet av 80-talet fick efterkrigstiden sitt definitiva slut. I och med omvälvningarna i Östeuropa var kalla kriget äntligen över. Sverige påverkades genom att vänstervågen ersattes av en högersväng i opinionen. Avregleringar och valfrihet var stora debattämnen.

fashion in the 80s

Ny inredning och ny teknik

70-talets heminredning med storblommiga tapeter, bruna dörrar och furumöbler var ute. Det ersattes av vita väggar, strukturtapeter, kinamattor, rottingmöbler och volanggardiner. För prydnadsväxter gällde more is more. De skulle vara stora. Vattensängen gjorde entré och påstods göra underverk för sömnen.

På 80-talet kunde du som privatperson skaffa dig en mobiltelefon för första gången. Men det var inte vanligt. Behov av telefon i det offentliga rummet tillgodosågs genom mynttelefoner som fanns uppställda på stan, ibland flera efter varandra i särskilda telefonbås.

Möbler för sin tid

Till de stationära hemtelefonerna kunde en för ändamålet särskilt designad telefonmöbel införskaffas. Den placerades ofta i hallen, hade hylla för tjocka telefonkataloger och en bänk att sitta på medan du pratade. Sofforna var fluffiga och mjukt stoppade. Trendiga soffbord hade glasskiva.

clear furniture 1980s

1982 kom CD-skivorna med musik men stereobänken med fack för vinylskivor var länge kvar i många hem. Korgstolar var inne och spegelväggar skulle skapa ett luftigt intryck. En flerarmad golvlampa med tung marmorfot fick gärna komplettera möblemanget i vardagsrummet. Om man jämför hur det var 1980 med hur det är i dagens samhälle så är den största förändringen för inredningsbranschen antagligen hur man numera kan handla online. Ta en webbsida som erbjuder inredning samlat från väldigt många affärer som exempel, ett sån mervärde den skapar för sina besökare och kunder. Besök inredningsshoppen och se hur enkelt det är att få ett grepp om vad som finns idag. På 1980-talet hade motsvarande varit att man fått springa runt i 100+ butik för att försöka få samma utbud och sen att försöka komma ihåg vad man gillade är inte det enklaste efter det. På inredningsshoppen.se finns en hel kategori om just möbler av olika typer från olika leverantörer.

Detaljer och material

Svenska folket hade bord med kakelplattor, takplafonder av plast i glada färger, heltäckningsmatta i sovrummet och tavlor utan ram men med glasskiva. Andra inslag utgjordes av möbler med stålrör och krom, stora brunröda skinnsoffor och torkade blommor.