Svensk musik under 1980-talet

Även om Sverige är ett relativt litet land i världen har vi skolat en del artister och musikgrupper som slagit igenom i hela världen. Många av dem var dessutom aktiva under 1980-talet och det är just dem vi ska fokusera på här, vårt fokus är ju Sverige på 80-talet.

En man som gjorde hade framgångar under 1980-talet är Per Gessle, både som soloartist och i grupp. Under 80-talet var han aktiv i både Gyllene Tider och Roxette samtidigt som han hade en solokarriär. Folkkära sångerskan Carola slog också igenom under 1980-talet och hon är än idag en välkänd artist i Sverige.

Gyllene Tider och Roxette

Gyllene Tider, med Per Gessle som frontfigur, grundades 1978 och hade sin storhetstid under 1980-talet. Genombrottet kom i slutat av 1979 med den populära låten “Flickorna på TV 2”. Mellan 1980 och 1982 var de som populärast, då släppte gruppen tre storsäljande album och hade flera turnéer i Sverige.

Roxette

Per Gessle och Marie Fredriksson fick sitt genombrott med Roxette år 1988 med låten “The Look”. Bandet grundades dock redan 1986. Roxette slog igenom internationellt, framför allt i Europa och Sydamerika men de nådde även framgångar i USA. Bandet var framgångsrikt ända in på 2000-talet, men några sporadiska uppehåll i karriären.

Carola

Carola Häggkvist föddes 1966 och hade ett musikintresse redan sedan barnsben. Hennes stora genombrott kom när hon vann Melodifestival 1983 med låten “Främling”. Då var hon bara 16 år gammal. Albumet Främling såldes i över en miljon exemplar och hon hade samma år även en sommarturné som slog flera besöksrekord.

Efter vinsten i Melodifestivalen fick hon givetvis representera Sverige även i Eurovision Song Contest, där hon lyckades komma trea. Hela 6,1 miljoner av Sveriges befolkning såg sändningen, vilket var ett rekord. Hon släppte flera album under 1980-talet och det var under det årtiondet hon vann många fans som älskar henne än idag.

  • Främling fick högsta poäng från alla jurygrupper
  • Låten hamnade etta på Norges singellista
Carola Häggkvist

Europe och The Final Countdown

Europe är ett svenskt hårdrocksband som var som störst under 1980-talet. När de grundades 1978 hette de Force. Det var inte förrän 1982 de tog namnet Europe som de slog igenom med. De vann Rock-SM och fick därmed en skivinspelning som pris. Europe spelade då in sitt debutalbum med samma namn som bandet.
Deras stora genombrott som gör bandet ihågkommet än idag är låten “The Final Countdown” som släpptes 1986. Den såldes i cirka åtta miljoner exemplar och blev listetta i hela 26 länder. Bandet fortsatte att spela även in på 1990-talet, men tog sedan ett uppehåll fram till sin comeback 2004.