Svenskt mode under 1980-talet

Att modet förändras genom åren är knappast någon nyhet, men ändå kan vi bli ganska överraskade över vilka trender som rådde under en viss tidpunkt. Vill du få insikt i hur modet i Sverige såg ut under 1980-talet, eller vill du få en riktig nostalgikick, så bör du läsa denna artikel.

Herrmode

När det gällde herrmodet på 1980-talet var färgstarka mönstrade skjortor mycket populärt. Allt från hawaiiskjortor till geometriska mönster var på modet. Stora oversize-kavajer var också något som användes flitigt. Hög midja på både jeans och kavajbyxor var vanligt – och kavajbyxor användes gärna till vardags och då ofta i vitt.

Stentvättade jeans, med ett framträdande skärp tillsammans med en t-shirt med tryck var en vanlig syn. Att bära en uppknäppt skjorta över en t-shirt, ha högt uppdragna strumpor, baseballjackor och jeans på både under- och överkropp var också trendigt. Inte att förglömma att punken och dess mode också gjorde entré under detta årtionde i Sverige.

men's fashion in the 1980s

Dammode

Även hos kvinnorna var stora stentvättade jeans, oversize-tröjor och kavajer ett vanligt inslag i vardagen. Kvinnorna bar även ofta tighta träningskläder i spandex tillsammans med stora skärp som vardagsmode. Jumpsuits i häftiga mönster var också omtyckta klädesplagg under denna tidsperiod. Collegetröjor och hängselbyxor blev också populärt att använda till vardags.

Ett genomgående tema var att klädesplaggen hade starka färger, ofta neonfärger, och att färgerna matchades hejvilt. Kavajerna som användes hade stora axelvaddar och benvärmarna som användes oavsett årstid var gigantiska. Paljetter, latex och läder var textilier som flitigt användes, och nedstoppade oversize-jeans i höga stövlar var inte heller en ovanlig syn.

Accessoarer

Under 80-talet älskade både män och kvinnor att använda sig utav häftiga accessoarer. Något som var populärt hos både kvinnor och män var att använda plastiga solglasögon med bågar i färger som vitt och lila. Vanliga glasögon var stora och tjocka i designen och hade vanligtvis bruna eller genomskinliga bågar.

plastic sunglasses in the 80s

Andra populära accessoarer var skärp, stora hårsnoddar som kallas för scrunchies, stora rosetter att ha i håret samt armband, örhängen och halsband i plast. När det gällde smycken var de i klara färger, ofta i geometriska former eller formade som frukt. Det var dessutom populärt att använda lager-på-lager-metoden när det gällde både armband och halsband.

Frisyrer

Några av de mest välkända frisyrerna från 1980-talet är också de mest karaktäristiska för årtiondet. Hockeyfrillan, det stora tuperade håret och permanenten var frisyrer som var omtyckta. Riktigt kort hår på kvinnor blev mer populärt, liksom att männens hår blev allt längre. Punkfrisyrer som mohawk gjorde också avtryck under 1980-talet.