Var det verkligen bättre förr?

“Oj, oj, vad jag saknar 80-talet” säger din mamma under middagen och din pappa håller med. De räknar sedan upp hur allt var billigare, det var mindre kriminalitet, folk hälsade på gatan och barn var bättre uppfostrade. Men, var det verkligen det? Vad har vi i dag som gör vårt liv enklare och bekvämare för oss? Vad har höjt vår levnadsstandard? Här kommer några saker men det finns säkert många fler.

Internetbanken

Förr i tiden fick man stå i kö, ibland upp till en timme för att betala räkningar eller sätta in pengar. Nu kan du göra det hemifrån på din dator eller på bussen via din mobil. Enkelt, snabbt och bekvämt.

Handla mat online

Efter en lång arbetsdag är det skönt att slå sig ner med ett glas vin och bara ta det lugnt. Men, kylskåpet är tomt och det finns ingen mat för kvällen eller helgen. Via din mobil köper du all mat online och får den levererad till din dörr. Tidigare var du tvungen att släpa hem alla kassar i ur och skur. Kanske föredrar du en pizza eftersom det är fredag eller en kebab, bara att beställa via en app.

Hemhjälp

Om du är mitt i karriären eller kanske har ett jobb som kräver att du reser då kan du behöva hjälp med hemstädning för att underlätta ditt liv. Tänk bara vad skönt det är att komma hem och det är nystädat och doftar gott. Du slipper att slösa bort din helg med att städa och putsa och kan umgås med familj och vänner.

Handla kläder

I dag kan du bekvämt köpa alla kläder dina barn behöver inför skolstarten hemifrån. Det är slut med långa köer och att behöva gå till två, tre eller till och med fler affärer för att hitta det ditt barn vill ha. Samtidigt kan du passa på att handla nått fint till dig.

TV kanaler

Fram till 1987 då Public Service monopolet revs hade vi bara två kanaler att välja på. Nu för tiden med alla streamingtjänster kan det ibland kännas som om det finns för många kanaler att välja på, men vi kan åtminstone inte klaga på dåligt utbjud av film, serier, dokumentärer och annat.

Hur ser framtiden ut?

Vi kommer att kunna göra fler och fler saker hemifrån via mobiler, smartklockor, och datorer. Redan under pandemin lärde vi oss att vi kunde jobba hemifrån vilket även arbetsgivarna nu har sett fördelar med.

Hur vi lever och bor kommer att förändras snabbt. I framtidens boende kommer vi att bo i smarta hus och lägenheter. Allt vad vi föredrar från hur starkt kaffet ska vara till hur pass rostade du vill ha dina smörgåsar på morgonen tills hur varmt badvattnet ska vara kan ställas in. Snart när du köper nytt kommer det inte att handla om vilken typ av tapeter eller färg på väggarna du vill ha, utan om du vill att din lägenhet ska kunna ringa till pizzerian och be om extra pepperoni.